Τοποθέτηση Γαστροστομίας

Τι είναι;

Είναι μια ενδοσκοπική επέμβαση κατά την οποία γίνεται η τοποθέτηση ενός μικρού εύκαμπτου σωλήνα σίτισης, με μια μικρή τομή από το δέρμα της κοιλιάς, απευθείας στο στομάχι. Η ανεύρεση του σημείου τοποθέτησης γίνεται με τη βοήθεια της ενδοσκόπησης. Ο βοηθός ιατρός διενεργώντας την ίδια στιγμή γαστροσκόπηση και βάσει κάποιων οδηγών σημείων, βοηθάει να ανευρεθεί το πιο ασφαλές σημείο στο οποίο θα γίνει η τομή για να περάσει ο σωλήνας και κατόπιν συμβάλει στην τοποθέτησή του. Η σίτιση του ασθενή γίνεται με σύριγγα μέσω του σωλήνα, με πολτοποιημένη τροφή ή με έτοιμα τυποποιημένα υγρά γεύματα.

Ποια είναι η προετοιμασία;

Ο ασθενής θα πρέπει να μην έχει καταναλώσει τροφές τις τελευταίες 6 με 7 ώρες και νερό τις τελευταίες 2 με 3 ώρες. Θα πρέπει να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενή και να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις σε τυχόν αντιπηκτικά ή άλλα φάρμακα που λαμβάνει.

Πότε πρέπει να γίνεται;

Συστήνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν αδυναμία σίτισης από το στόμα λόγω:

  • Παρατεταμένου κώματος
  • Νευρολογικών διαταραχών όπως άνοια, ν. Parkinson, ALS, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες
  • Όγκοι ή τραύματα εγκεφάλου ή κεφαλής ή τραχήλου ή οισοφάγου
  • Σοβαρής ανορεξίας

Υπάρχουν επιπλοκές;

Είναι μια σχετικά ασφαλής επέμβαση αλλά εμπεριέχει μερικούς κινδύνους επιπλοκών. Σπάνιες επιπλοκές αποτελούν η μόλυνση του τραύματος, η αιμορραγία, η διάτρηση, η γαστρική – εντερική απόφραξη, η περιτονίτιδα, το σύνδρομο ενταφιασμού του έσω σταθεροποιητή, οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, τα μείζονα καρδιοαναπνευστικά συμβάματα, η πνευμονία εξ εισροφήσεως, οι τραυματισμοί στα δόντια και η βακτηριαιμία. Ασθενείς υπερήλικοι ή/και με βαρύ ιατρικό ιστορικό είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Μετά την τοποθέτηση;

Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην περιποίηση του σημείου πέριξ της τομής, στην τακτική περιποίηση και καθαρισμό του σωλήνα με πλύσεις και στην ιδιαίτερη προσοχή  ειδικά σε ασθενείς με σοβαρή νοητική έκπτωση για το ενδεχόμενο απότομης έλξης και αποβολής του σωλήνα. Σε τέτοια περίπτωση όπως και στην περίπτωση πόνου στην κοιλιά, πυρετού, εμέτων, διαρροής υγρών ή έντονης ερυθρότητας και πόνου γύρω από το σημείο της τομής ή καταστροφής του σωλήνα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.